Hoe slaap bijhouden op Apple Watch

sleep tracking with apple watch

Voel je je vaak moe, zelfs na een volledige nachtrust? Ben je nieuwsgierig naar je slaappatronen en wil je de kwaliteit van je slaap verbeteren? Kijk dan niet verder dan je vertrouwde Apple Watch! Dankzij de geavanceerde technologie van de Apple Watch kun je je slaap bijhouden en inzicht krijgen in je slaapgegevens. In deze gids nemen we alles met je door wat je moet weten over het bijhouden van je slaap met een Apple Watch.

Toen Apple begin 2025 zijn eerste iWatch lanceerde, bood deze eigenlijk geen mogelijkheden om je slaap bij te houden. Pas toen alle andere merken zoals Samsung Watch, Garmin en Fitbit op dat gebied met Apple begonnen te concurreren, veranderden ze van gedachten. En in 2020 kwam de functie voor het eerst naar de Apple Watch met het nieuwe watchOS 7, zij het in een veel primitievere vorm dan bij de concurrentie.

Maar sinds watchOS 9 samen met iOS 16 is uitgebracht, kun je de slaap veel beter en uitgebreider bijhouden. De nieuwe update bevat nu steeds meer inzichten, zoals slaapstadia uitgesplitst in waaktoestand, tijd in REM-slaap, kernslaap en diepe slaap.

Kun je slaap bijhouden met alle Apple Watch-modellen?

Om je slaap te meten, heb je een van de volgende modellen nodig:

  • Apple Watch Series 4
  • Apple Watch Series 5
  • Apple Watch Series 6
  • Apple Watch Series 7
  • Apple Watch Series 8
  • Apple Watch SE (2020)
  • Apple Watch SE (2022)
  • Apple Watch Ultra

Zoals ik al zei, moet je Apple Watch watchOS 9 hebben om toegang te hebben tot alle geweldige functies die Apple in zijn Apple Watch heeft. Apple Watch Series 3 biedt ook wat slaaptracking, maar niet op hetzelfde niveau en omdat dat model niet compatibel is met OS 9, heb je ten minste Apple Watch Series 4 nodig.

Hoe houd ik mijn slaap bij met de Apple Watch?

Om je slaap bij te houden op je Apple Watch, moet je het horloge in de slaapstand zetten of een slaapschema maken. In de app "Slaap" op je Apple Watch kun je je slaapschema's maken.
Apple Watch houdt je slaap bij op basis van het slaapschema dat je hebt gemaakt, maar je kunt slaapfocus ook handmatig inschakelen. Je moet je slaap echter minstens 4 uur per nacht bijhouden om slaapgegevens te krijgen.
Je kunt ook gemakkelijk verschillende schema's maken, zoals één voor doordeweekse dagen en één voor het weekend.

Wat kan ik instellen in het slaapschema

Voor elk schema dat je maakt, kun je een slaapdoel instellen. Dit is het aantal uren slaap dat je wilt bereiken en vervolgens kun je zien of je de geplande uren ook daadwerkelijk haalt.
Je kunt ook de tijd instellen waarop je naar bed wilt gaan en dan een melding krijgen dat het tijd is om te gaan slapen. Je stelt ook de tijd in waarop je wakker wilt worden en de Apple Watch probeert je dan wakker te maken met een geluid en een trilling wanneer het tijd is om wakker te worden.

Zodra je de slaapfocus hebt geactiveerd, worden alle andere apps en meldingen beperkt, zodat je niet wordt gestoord.


Volg deze stappen op je Apple Watch om je slaapschema in te stellen:

  • Open de app Slaap op je Apple Watch
  • Volg de instructies op het scherm en stel je slaapdoelen, bedtijd en wektijd in.

Zodra je je slaapschema hebt ingesteld, hoef je niets anders te doen dan je Apple Watch te dragen. De slaapstand start automatisch en je wordt niet gestoord door felle schermen. Vergeet alleen niet dat je ook genoeg batterij hebt.

Ademhalingsfrequentie

Terwijl je slaapt en je slaapfocus hebt ingeschakeld en je Apple Watch gegevens over je slaap verzamelt, houdt je horloge ook je ademhalingsfrequentie bij. Dit kan een geweldige manier zijn om je algehele gezondheid bij te houden. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ze aan slaapapneu lijden en dat dit hun slaap verstoort en ervoor zorgt dat ze zich onrustig voelen.

Om je ademhalingsfrequentie te vinden, doe je het volgende:

  • Open de Gezondheid-app op je iPhone en scroll naar beneden naar het tabblad Ademhaling.
  • Tik op Ademhalingsfrequentie en tik vervolgens op Toon meer ademhalingsfrequentiegegevens.

Deze functie is niet bedoeld voor medisch gebruik.


Het bijhouden van je slaap met Apple Watch kan je helpen inzicht te krijgen in je slaappatronen en je algehele slaapkwaliteit te verbeteren. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je beginnen aan je reis naar een betere slaap. Vergeet niet om je Apple Watch in bed te blijven dragen, je slaapgegevens te analyseren en de nodige veranderingen in je slaaproutine aan te brengen om positieve resultaten te zien. Het is tijd om afscheid te nemen van onrustige nachten en hallo te zeggen tegen een goede nachtrust!


Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.